Ο Αετός του Δία ως το σύμβολο του Αιθέρα, αλλά και της ένωσης μεταξύ του Ουρανού και του Γής.
- Ο αετός συμβολίζει τον υλικό πνευματικό νού του Θεού Ζήνα-Δία. Είναι επίσης το σύμβολο του ουράνιου αιθέρα. Ο ουράνιος αιθέρας σύμφωνα με την αρχαία παράδοση (Ορφικό Απόσπασμα 55), αποτελεί το επάνω και πιο θερμό μέρος της γήινης ατμόσφαιρας.
Ο αετός δηλαδή συμβολικά επιλέχθηκε από τους σοφούς προγόνους μας, για να μας παραπέμψει στο σημείο αυτό στο οποίο συναντιώνται, το ουράνιο βασίλειο των Θεών, με το γήινο και αισθητό στους ανθρώπους περιβάλλον.
- Εξάλλου ο Ζήνας-Δίας σύμφωνα με την θεολογία του Ορφέως είναι ο ίδιος ο Φάνητας, ο Θεός του μέσου ουρανού και ο Δημιουργός του υλικού σύμπαντος-κόσμου.
Είναι ο Θεός ο οποίος ανήκει στην τάξη των νοητών και Θείων όντων, ο οποίος όμως ταυτόχρονα κάνει την παρουσία του γνωστή και στους ανθρώπους, μέσω της απορροής του στον υλικό κόσμο (το υγρό στοιχείο). Είναι ο νόμος της ίδιας της ζωής, όχι μόνο στο θεϊκό αλλά και στο ανθρώπινο πεδίο, ως ο ενσαρκωμένος Διόνυσος Ζαγρέας. 
- Επειδή λοιπόν ο αετός είναι ένα πουλί που σύμφωνα με τους προγόνους μας μπορεί να πετάξει στο υψηλότερο σημείο της γης (συμβολικά πάντα), το οποίο ταυτόχρονα θεωρούσανε ότι αποτελεί και το χαμηλότερο σημείο του ουρανού, επιλέχθηκε ώς το κατ’εξοχήν σύμβολο του Αιθέριου Διός.
- Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο αξίζει να αναφέρουμε είναι και η ταύτιση της ορμητικότητας του αετού με την ορμητικότητα του αιθέρα. Για την ορμητικότητα του αιθέρα και την ταύτιση του με τον Δία, γίνονται πολλές αναφορές στα Ορφικά αποσπάσματα οι οποίες αξίζει να ερευνηθούν περεταίρω όχι μόνο λόγω της θεολογικής αλλά και της επιστημονικής τους αξίας. 
- Τέλος και σύμφωνα με την ιερατική τέχνη, τουλάχιστον όπως εμφανίστηκε αυτή στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, η κατεύθυνση στην οποία κοιτάει ο αετός συμβολίζει δύο σημαντικές οι ιερατικές πράξεις.
- Ο αετός ο οποίος κοιτάει προς τα αριστερά είναι το σύμβολο της αιματηρής θυσίας και ο αετός που κοιτάει προς τα δεξιά αυτό της αναίμακτης θυσίας .
- Με λίγη φαντασία και από την σύνθεση των δύο αυτών συμβόλων μπορούμε να καταλάβουμε και τον βαθύτερο και πιο αρχαίο συμβολισμό του δικεφάλου αετού, ο οποίος πάλι συμβολίζει έναν ενδιάμεσο χώρο η πιο σωστά θα έλεγα και τους δύο χώρους ταυτόχρονα. Την Ανατολή και τη Δύση, την αιματηρή θυσία και την αναίμακτη, τον ουρανό και την γή...
Άδωνης (Tony C.)
Φωτογραφία: Ο διπλός βωμός του Ύψιστου Διός όπως βρέθηκε στον ναό του Ύψιστου Διός στην αρχαία πόλη του Δίον. Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, Πιερία. Αυτοκρατορικοί Χρόνοι.
Φωτογραφία: Ο διπλός βωμός του Ύψιστου Διός όπως βρέθηκε στον ναό του Ύψιστου Διός στην αρχαία πόλη του Δίον. Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, Πιερία. Αυτοκρατορικοί Χρόνοι.
πηγή:Tony Crisos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου